Amstelveens Nieuwsblad, december 2018

Een  Amsterdams/Amstelveens gezelschap topmusici van internationaal niveau en toch zullen weinig Amstelveners hebben gehoord van het Uriël Ensemble. Vijftien jaar geleden werd de groep opgericht door deAmstelveense Mitsuko Saruwatari, van beroep concertpianiste.  Zij vertelt: “Ik vond dat het tijd werd om het publiek in Amstelveen en omgeving kennis te laten maken met het mooiste kamermuziekrepertoire. Nu willen we voor onze concerten (zes per jaar) een breder publiek aantrekken. Daarom treden we nadrukkelijker in de publiciteit en vragen aandacht voor ons eerstvolgende concert op 23 december in Ouderkerk”.

Het Uriël Ensemble, genoemd naar een van de aartsengelen (de regent van de zon), mag gerust een sterrenensemble worden genoemd met een grote inbreng van het Koninklijke Concertgebouworkest. Vijf leden daarvan spelen in het Uriël Ensemble.Dat zijn Marijn Mijnders, violiste en tweede concertmeester van het KCO,vervolgens violiste Tomoko Kurita, de altviolisten Roland Krämer en Jeroen Quint en cellist Yke Viersen. Het gezelschap wordt gecompleteerd met de klarinettist van het Nederlands Philharmonisch Orkest Rick Huls en uiteraard de oprichter en pianiste Mitsuko Saruwatari.

Concertmeester

Bij het zien van deze namen dringt zich meteen de vraag op wat iemand met een zware baan als tweede concertmeester, van een van de belangrijkste orkesten ter wereld, bezielt om dit er nog bij te doen. Temeer omdat je zoiets niet doet voor het geld ook al omdat zo’n concert heel wat uren repetitietijd vergt. Marijn Mijnders: “Zeker wel vijf repetities van drie uur”. Maar ze doet het graag want, legt ze uit: “Dit is voor ons een andere manier om met muziek bezig te zijn.  Het is anders dan spelen in een orkest met een dirigent er voor. Dan moet je doen wat de dirigent wil. Hier ben je autonoom en kan je de muziek een eigen geluid geven. Hetkamermuziekrepertoire is een andere sport, een andere uitdaging”.   

Het Uriël Ensemble geeft zes concerten per jaar. “We hebben de groep indertijd opgericht om heel structureel het publiek kennis te laten maken met kamermuziek. In onze studententijd speelden Rick Huls, Tomoko Kurita en ik al regelmatig samen, maar met de oprichting van dit ensemble konden we er structuur aan geven. Wij worden nu geholpen door een bestuur, want we zijn een stichting, en een groep vrijwilligers, die de organisatie van de concertserie voor haar rekening neemt.We weten dat er in Amstelveen grote potentiële belangstelling voor is, maar ons probleem is hoe bereik je ze”.

Amstelkerk

Het eerstvolgende concert is dus op zondag 23 december om 15.00 uur in de Amstelkerk van Ouderkerk. Het programma vermeldt twee meesterwerken van Beethoven t.w. de beroemde Frühling Sonate voor viool en piano en het Erzherzog Trio. Maar het concert begint met de Phantasie-Stücke van Robert Schumann. In de pauze is er een gratis drankje voor de aanwezigen. Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij Van Kerkwijk Piano aan de Amsterdamseweg 202 of te bestellen per e-mail bij reserveerkda@gmail.com .

Share This