Op deze pagina vindt u de mediaberichten over Stichting Kamermuziek de Amstel, het Uriël Ensemble en bevriende musici. Wij wensen u veel leesplezier.

Uriël opent nieuwe seizoen

Amstelveens Nieuwsblad, september 2020

Uriël Ensemble start met concertserie in Amstelkerk

Het Uriël Ensemble heeft zondag 27 september haar openingsconcert in de Amstelkerk te Ouderkerk aan de Amstel gegeven. Het concert stond in het teken van de drie grote Duitse meesters: Bach, Beethoven en Brahms. Het werd een prachtig concert met kamermuziek onder het motto ‘Triple B’.

In augustus heeft Stichting Kamermuziek de Amstel twee boeiende zomervoorstellingen kunnen organiseren met acteur Remco Melles en musici van het Uriël Ensemble. Het is heel verheugend dat deze aloude traditie weer kan beginnen met inachtneming van de speciale maatregelen die COVID-19 nu eenmaal met zich meebrengen. Drie leden van het Uriël Ensemble treden op met een prachtig programma. De musici zijn: Marijn Mijnders: viool, Yke Viersen: cello en Mitsuko Saruwatari: piano.

MARIJN MIJNDERS

Marijn Mijnders (foto) is violiste bij het Concertgebouworkest. Zij is te horen in alle drie de stukken. Zij vertelt: “Door de corona-maatregelen hebben we helaas het slotconcert van het vorige seizoen moeten annuleren.Maar nu starten we als Uriël Ensemble weer onze concertserie. Inmiddels de 17e editie van de in Amstelveen en Ouderkerk vertrouwde klassieke concertserie. In deze periode een een concert organiseren brengt onzekerheid met zich mee, maar juist nu moeten wij, de musici, het signaal blijven geven dat de muziektraditie die wij tot nu toe opgebouwd hebben, behouden moet blijven.
Het is onze taak om muziek en cultuur in leven te houden. Tijdens het concert op 27 september spelen wij stuken van de drie grootheden: Bach, Beethoven en Brahms. Vooral het piantrio van Brahms is ongelooflijk mooi. Foto: Henk Rubingh
Wij, de uitvoerende musici, zijn steeds weer onder de indruk van het prachtige verhaal dat dit stuk vertelt. Wij verheugen ons er daarom enorm op om dit werk weer voor ons publiek te mogen spelen.”

Registratie vooraf noodzakelijk

Vanwege de corona maatregelen is het aantal plaatsen in de Amstelkerk beperkter dan voorheen en is registratie vooraf noodzakelijk. Het concert begint om 14:00 uur, duurt een uur en anders dan gebruikelijk is er geen pauze. Vanzelfsprekend worden in de kerk verder de RIVM-maatregelen in acht genomen.

Kijk voor het bestellen van kaarten en voor nadere informatie op:https://www.kamermuziekdeamstel.nl/reserveren

Musici

Marijn Mijnders viool
Yke Viersen cello
Mitsuko Saruwatari piano

Aanvang 14.00 uur – Amstelkerk, Ouderkerk aan de Amstel

Unieke zomervoorstelling

Amstelveens Nieuwsblad, augustus 2020

Leden Uriël Ensemble en acteur Remco Melles in unieke zomervoorstelling

Het was de bedoeling om een voorstelling te geven in het charmante Amstelveense Openluchttheater Elsrijk. Helaas moest er worden uitgeweken vanwege het weer. De eenmalige voorstelling van klassieke muziek en verhalen van Godfried Bomans kon gelukkig doorgaan dankzij de kerk van het Apostolisch Genootschap te Amstelveen.
Leden van het bekende Uriël Ensemble en acteur Remco Melles treden op met een uniek programma. De musici zijn Mitsuko Saruwatari: piano, Marijn Mijnders: viool en Rick Huls: klarinet. Mitsuko Sariuwatari (foto) is initiatiefnemer en licht toe: ‘In deze tijd met de nodige beperkingen bieden musici van het Uriël Ensemble en acteur Remco Melles graag een cultureel uurtje. Wij willen met deze voorstelling de podiumkunst in Amstelveen weer leven inblazen, die sinds maart nagenoeg tot stilstand is gekomen.’
Foto: Merlijn Doomernik 

Godfried Bomans

Over het programma: ‘Het is samengesteld uit boeiende korte verhalen van Godfried Bomans gecombineerd met juweeltjes van grote componisten. Zo zijn onder meer Partita van Bach, Clair de lune van Debussy en Vocalise van Rachmaninoff te horen, stuk voor stuk geliefde stukken.’
Het is een programma waarin mooie muziek en vertellingen elkaar afwisselen, versterken en inspireren. De samenwerking met de acteur Remco Melles (foto 2) is een voortzetting van een eerdere samenwerking in de Schouwburg in Amstelveen. Dat is goed bevallen.’ Zij vervolgt: ‘Deze zomervoorstelling heeft een ander accent dan onze reguliere concertserie. Met dit initiatief willen wij klassieke muziek en verhalen dichter bij het publiek brengen. Ook voor mensen die niet zo vaak een klassiek concert bezoeken of voor jong publiek is deze voorstelling aan te bevelen. Stichting Kamermuziek de Amstel is organisator van de zomervoorstelling en heeft financiële steun van de gemeente Amstelveen ontvangen. Openluchttheater Elsrijk heeft in eerste instantie haar mooie theater beschikbaar gesteld. En vanwege het weer heeft uiteindelijk de voorstelling plaatsgevonden bij het Apostolisch Genootschap die hun kerk ter beschikking stelden.’

Foto: Ellie Speet

Aanmelden noodzakelijk

Vanwege de corona maatregelen is het aantal plaatsen in theater Elsrijk (en ook bij het Apostolisch Genootschap) veel minder. Daarom worden op zondag 23 augustus twee identieke voorstellingen gegeven. De eerste om 14:00 uur en de tweede om 16:00 uur. Elke voorstelling duurt een uur en de entreekosten bedragen € 12,50. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Voor het bestellen van kaarten en nadere informatie: https://www.kamermuziekdeamstel.nl/reserveren

Musici

Marijn Mijnders viool
Rick Huls klarinet
Mitsuko Saruwatari piano

Acteur

Remco Melles

Aanvang 14.00 uur – Apostolisch Genootschap, Amstelveen.

Uriël Ensemble sluit jubileumjaar af

Amstelveens Nieuwsblad, mei 2019

Op drempel van nieuwe koers

Met een concert op 2 juni in volle bezetting sluit het Uriël Ensemble het jubileumjaar af, gastmusicus Jacomine Punt, speelt als altviolist haar partij mee.

Vijftien jaar, en een kleine honderd concerten verder, is het Uriël Ensemble van onschatbare muzikale waarde gebleken voor het publiek in Amstelveen, Ouderkerk en wijde omgeving.

Het Uriël Ensemble is geliefd in Amstelland vanwege sublieme uitvoering van de jaarlijkse concertserie. Series die evenwichtig zijn opgebouwd rond meestercomponisten met uitstapjes naar tijdgenoten. Publiek heeft al jaren kunnen rekenen op topuitvoeringen van het Uriël dat als enige in de regio concertseries brengt.

In het vijftienjarig bestaan heeft het Ensemble voornamelijk uit het kernrepertoire gespeeld, maar heeft daarnaast het publiek ook verrassende concerten samen met gastmusici geboden voor een nieuwe muziekervaring.

Zo werd het Uriël Ensemble een muzikaal baken in de regio voor het muziekminnend publiek. Om dit te bereiken was doorzettingsvermogen onontbeerlijk. Zo was het Ensemble keer op keer gedwongen naar een andere locatie voor de uitvoeringen om te zien. Podia bij kerken verdwenen, kregen andere functies, of werden afgebroken. Uiteindelijk werd in Ouderkerk een luisterrijk onderkomen gevonden in de Amstelkerk waar het Ensemble al weer zo’n vijf jaar optreedt.

Nieuwe koers

Het volgende seizoen slaat het Uriël Ensemble een nieuwe koers in. Weer terug in Amstelveen zijn er in de Schouwburg twee concerten gepland, concerten samengesteld uit kamermuziek met voordracht door een acteur van gedicht of verhaal. Een toegankelijk programma dat, naast het trouwe publiek, op nieuw publiek en jonge mensen is gericht.
In de traditie van het Uriël Ensemble zullen in de Amstelkerk een viertal concerten van grote topwerken uit de klassieke kamermuziek worden uitgevoerd. ‘Bach en zijn invloed’ staat er in het seizoen 2019-2020 centraal.

Het daverend slotconcert op 2 juni:

Programma

Beethoven en zijn tijdgenoot Hummel. Twee componisten die de overgang van klassiek naar romantiek vertegenwoordigen.
Ludwig van Beethoven, Strijktrio, Johann Nepomuk Hummel, Klarinetkwartet WoO 1807, Ludwig van Beethoven, Strijkkwintet, Sergei Prokofiev, ‘Ouverture op een Hebreeuws thema’

Musici

Marijn Mijnders viool
Tomoko Kurita viool
Roland Krämer altviool
Jacomine Punt altviool
Yke Viersen cello
Rick Huls klarinet
Mitsuko Saruwatari piano

Wethouder Cultuur, Herbert Raat, zal het jubilerend Uriël Ensemble toespreken.

Aanvang 15.00 uur – Amstelkerk, Ouderkerk a/d Amstel. RESERVEREN

Klarinettrio’s van Ries, Brahms, Beethoven

Amstelveens Nieuwsblad, Weekblad voor Ouder-Amstel, maart 2019

De 19e eeuw werd gedomineerd door de vernieuwende muziek van Ludwig van Beethoven. Componisten uit zijn tijd en na hem werden sterk door deze muziek beïnvloed, juist vanwege het vernieuwende karakter was hij voor velen een inspiratiebron.

De componist Ferdinand Ries was bevriend met Beethoven en volgde hem vanuit Bonn naar Wenen waar hij pianoles van hem kreeg. Na zijn terugkeer in Duitsland ontwikkelde Ries zich steeds meer tot origineel en productief componist. In de Amstelkerk wordt van hem Trio für Klarinette, Violoncello und Klavier Opus 28 uitgevoerd.

Johannes Brahms oriënteerde zich sterk op Beethoven wat in zijn muziekstukken zeer herkenbaar is. Van hem staat Trio für Klavier, Klarinette und Violoncello Opus 114 op het programma.

Van Beethoven wordt het klarinettrio opus 38 ten gehore gebracht, een bewerking door Beethoven zelf van zijn septet opus 20. Het septet genoot grote populariteit, vandaar waarschijnlijk de bewerking voor klarinettrio.

Fotografie: Govert de Roos

Gastpianist

Als gastpianist op 24 maart zal Marianne Boer optreden. Op 10-jarige leeftijd debuteerde zij al, en zij soleerde op haar vijftiende in de Grote Zaal van het Concertgebouw met een Mozart pianoconcert live op tv. Zij studeerde cum laude af aan het Conservatorium, ook studeerde zij muziekwetenschap. Marianne trad op in vele pianoconcerten en kamermuziekensembles. Zij vormt samen met solofluitist Maurice Heugen een duo dat de eerste prijs won op het internationale concours Rovero d’Oro. Daarnaast won zij diverse prestigieuze prijzen.

Tegenwoordig is zij hoofdvakdocent aan de opleiding voor jong toptalent aan het Conservatorium.

 

Musici: Rick Huls klarinet, Yke Viersen cello, Marianne Boer piano

Aanvang 15.00 uur – Amstelkerk, Ouderkerk a/d Amstel

Entree: 22,50; reserveerskda@gmail.com

Midwinterconcert met liederen en piano

Amstelveens Nieuwsblad, Weekblad voor Ouder-Amstel, januari 2019

In de kamermuziekserie 2018-2019, een uitgebalanceerd programma met het thema “Beethoven”, kunnen de pianosonates van deze meester-componist niet ontbreken. Publiek mag van de serie een zo breed mogelijk muzikaal beeld verwachten. Met zijn 32 pianosonates, waarvan op 3 februari twee karakteristieke en belangrijke werken worden uitgevoerd, heeft Beethoven een revolutionaire ontwikkeling in de pianoliteratuur gebracht. Voor de pauze staat opus 31, nr. 2, bekend als “The Tempest” op het programma, dat verwijst naar het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare. Na de pauze wordt de bekende pianosonate opus 110 gespeeld, een van de drie indrukwekkende laatste pianosonates. Beide sonates worden toegelicht door de pianiste zelf.

Naast de pianosonates worden prachtige liederen gezongen van Beethoven en Brahms, die ons een schat aan liederen heeft nagelaten. De liederen worden vertolkt door de Duitse bariton Ulrich Schütte, die speciaal hiervoor uit Bonn komt. Gastmusicus en vaste pianiste van het Uriël Ensemble staan garant voor een boeiend midwinterconcert.

Uitgevoerd worden van Ludwig van Beethoven: Piano Sonata No.17, Op.31 No.2; An die ferne Geliebte; Piano Sonata No. 31, Opus 110. Van Johannes Brahms: Auf dem See, Mainacht, Meine Liebe ist grün, Von ewiger Liebe

Musici: Ulrich Schütte, bariton,
Mitsuko Saruwatari piano

Aanvang 15.00 uur – Amstelkerk, Ouderkerk a/d Amstel

Entree: 22,50;

reserveerskda@gmail.com www.kamermuziekdeamstel.nl

Ulrich Schütte
bariton

Uriël Ensemble wil meer bekendheid

Amstelveens Nieuwsblad, december 2018

Een  Amsterdams/Amstelveens gezelschap topmusici van internationaal niveau en toch zullen weinig Amstelveners hebben gehoord van het Uriël Ensemble. Vijftien jaar geleden werd de groep opgericht door deAmstelveense Mitsuko Saruwatari, van beroep concertpianiste.  Zij vertelt: “Ik vond dat het tijd werd om het publiek in Amstelveen en omgeving kennis te laten maken met het mooiste kamermuziekrepertoire. Nu willen we voor onze concerten (zes per jaar) een breder publiek aantrekken. Daarom treden we nadrukkelijker in de publiciteit en vragen aandacht voor ons eerstvolgende concert op 23 december in Ouderkerk”.

Het Uriël Ensemble, genoemd naar een van de aartsengelen (de regent van de zon), mag gerust een sterrenensemble worden genoemd met een grote inbreng van het Koninklijke Concertgebouworkest. Vijf leden daarvan spelen in het Uriël Ensemble.Dat zijn Marijn Mijnders, violiste en tweede concertmeester van het KCO,vervolgens violiste Tomoko Kurita, de altviolisten Roland Krämer en Jeroen Quint en cellist Yke Viersen. Het gezelschap wordt gecompleteerd met de klarinettist van het Nederlands Philharmonisch Orkest Rick Huls en uiteraard de oprichter en pianiste Mitsuko Saruwatari.

Concertmeester

Bij het zien van deze namen dringt zich meteen de vraag op wat iemand met een zware baan als tweede concertmeester, van een van de belangrijkste orkesten ter wereld, bezielt om dit er nog bij te doen. Temeer omdat je zoiets niet doet voor het geld ook al omdat zo’n concert heel wat uren repetitietijd vergt. Marijn Mijnders: “Zeker wel vijf repetities van drie uur”. Maar ze doet het graag want, legt ze uit: “Dit is voor ons een andere manier om met muziek bezig te zijn.  Het is anders dan spelen in een orkest met een dirigent er voor. Dan moet je doen wat de dirigent wil. Hier ben je autonoom en kan je de muziek een eigen geluid geven. Hetkamermuziekrepertoire is een andere sport, een andere uitdaging”.   

Het Uriël Ensemble geeft zes concerten per jaar. “We hebben de groep indertijd opgericht om heel structureel het publiek kennis te laten maken met kamermuziek. In onze studententijd speelden Rick Huls, Tomoko Kurita en ik al regelmatig samen, maar met de oprichting van dit ensemble konden we er structuur aan geven. Wij worden nu geholpen door een bestuur, want we zijn een stichting, en een groep vrijwilligers, die de organisatie van de concertserie voor haar rekening neemt.We weten dat er in Amstelveen grote potentiële belangstelling voor is, maar ons probleem is hoe bereik je ze”.

Amstelkerk

Het eerstvolgende concert is dus op zondag 23 december om 15.00 uur in de Amstelkerk van Ouderkerk. Het programma vermeldt twee meesterwerken van Beethoven t.w. de beroemde Frühling Sonate voor viool en piano en het Erzherzog Trio. Maar het concert begint met de Phantasie-Stücke van Robert Schumann. In de pauze is er een gratis drankje voor de aanwezigen. Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij Van Kerkwijk Piano aan de Amsterdamseweg 202 of te bestellen per e-mail bij reserveerkda@gmail.com .

Een muzikale parel, 15 jaar Uriël Ensemble

Amstelveens Nieuwsblad, september 2018

Na omzwerving in Amstelveen van kerk naar kerk heeft het 15-jarig Uriël Ensemble (voor het merendeel musici van het Concertgebouworkest) muzikale historie geschreven als een bij het publiek geliefd ensemble voor Amstelveen en wijde omgeving. Begonnen in de Handwegkerk werd, na bestemmingsverandering of sluiting van kerk, steeds weer zorgvuldig gezocht naar een nieuwe locatie die aan de akoestische voorwaarden voor kamermuziek moest voldoen. Én gevonden. Sinds 2014 biedt de sfeervolle Amstelkerk in Ouderkerk a/d Amstel het vaste podium voor de concertserie SKdA/Uriël. Ook daar vinden kamermuziekliefhebbers een vertrouwde intense muziekbeleving, veel publiek ‘verhuisde’ in al die jaren mee van de ene naar de andere locatie. Dat zegt genoeg over de binding die is ontstaan van concertserie en publiek. De kenmerkende werkwijze van de musici, het autonoom musiceren naast grote technische vaardigheid, maakt het ensemble uniek. Muziek met zeggingskracht, die zij met hun publiek willen delen.

Aan de kritische samenstelling van de programma’s werden regelmatig ook werken met ander instrumentarium toegevoegd om zodanig het kamermuziekaanbod te kunnen verbreden. Uitvoeringen van kamermuziek, onder de noemer Uriël and Friends, zoals met blaasinstrumenten, harp of zang oogstten veel succes. Dat geldt ook voor de thematische programmering.

Beethoven, thema 15-jarige concertserie

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan is het thema van de concertserie gewijd aan Ludwig van Beethoven, een van de allergrootste componisten ooit bij wie velen inspiratie hebben gevonden. De meestercomponist is ook van voortdurende inspiratie voor de musici van het Uriël Ensemble. Het openingsconcert “De jonge Beethoven” op 30 september bestaat uit twee vroege werken van Beethoven en een trio van Haydn,die in 1792 kort Beethovens leraar was. De jonge Beethoven was niet alleen een bewonderaar van Haydn, maar vooral ook van Mozart, die hem veel inspiratie gaf.Als 16-jarige had Beethoven voor Mozart in Wenen voorgespeeld, maar hij werd teruggeroepen naar Bonn, omdat zijn moeder ernstig ziek was. Toen hij in 1792 weer naar Wenen ging, was Mozart intussen overleden.

Openingsconcert

Op het programma van het Openingsconcert op 30 september in de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel staan twee werken van de 20-jarige Beethoven en een muziekwerk van zijn toen 60-jarige leermeester Haydn.

De musici Marijn Mijnders viool, Roland Krämer altviool, Yke Viersen cello, Mitsuko Saruwatari piano staan weer garant voor een sublieme uitvoering.

PERSBERICHT

Amstelveens Weekblad / Weekblad voor Ouder-Amstel, oktober 2018

Stichting Kamermuziek de Amstel presenteert op 21 oktober in de Amstelkerk te Ouderkerk a/d Amstel in de serie Kamermuziek op de Zondagmiddag

Strijkkwartetten van Beethoven en Europese Tijdgenoten

Uitgevoerd worden:

Strijkkwartet Luigi Cherubini (Italië)

Strijkkwartet Nr.III in Es Juan Crisóstomo de Arriaga (Spanje)

Strijkkwartet opus 95 Ludwig van Beethoven (Oostenrijk)

Musici:

Marijn Mijnders viool
Kurita Tomoko viool
Roland Krämer altviool
Yke Viersen cello

Aanvang 15.00 uur – Amstelkerk, Kerkstraat 11 Ouderkerk a/d Amstel

Entree: € 22,50; reservering reserveerskda@gmail.com