Kwintetten met klarinet en piano

Zondag 1 juni 2025, 15:00 uur

Amstelkerk - Ouderkerk aan de Amstel

Samuel Coleridge-Taylor: Klarinetkwintet in F# mineur, Op. 10
Samuel Coleridge-Taylor was een Britse componist van Afrikaanse afkomst, wiens werken de invloeden van zijn erfgoed en Europese klassieke tradities vermengen. Het Klarinetkwintet in F# mineur, voltooid in 1895, wordt gezien als een van zijn belangrijkste kamermuziekstukken en toont zijn vroege meesterschap in compositie. Dit werk, geschreven voor klarinet en strijkkwartet, is rijk aan melodische content en harmonische kleur, en combineert lyrische passages met meer dramatische en expressieve delen.

César Franck: Pianokwintet in f mineur
César Franck, een van de leidende figuren in de Franse romantische muziek, heeft zijn Pianokwintet in f mineur geschreven in 1879. Dit werk staat bekend om zijn intensiteit en diepe emotionele inhoud. Franck gebruikt de cyclische vorm die kenmerkend is voor zijn muziek, waarbij thema’s in verschillende bewegingen terugkeren en veranderen, wat een verenigd geheel schept. Het pianokwintet wordt beschouwd als een van zijn krachtigste kamermuziekwerken en bevat een dramatische en gepassioneerde dialoog tussen de piano en strijkers. Belangrijke kenmerken:

  • Emotionele expressie: Franck’s gebruik van de cyclische vorm in dit kwintet draagt bij aan de emotionele impact, met terugkerende thema’s die helpen om een steeds intenser vertoog te bouwen.
  • Harmonische innovatie: Het werk laat Franck’s bekwaamheid zien in het gebruik van uitgebreide harmonieën en rijke texturen, typerend voor de romantische era.

Beide werken zijn opvallende voorbeelden van hun respectievelijke tradities en tonen de vaardigheden van hun componisten in het schrijven voor kleine ensembles met een diepgaande emotionele en muzikale complexiteit.

Rick Huls – klarinet

Marijn Mijnders – viool

Tomoko Kurita – viool

Jacomine Punt – altviool

Yke Viersen – cello

Mitsuko Saruwatari – piano

Coleridge-Tayler – klarinetkwintet

Caesar Franck – pianokwintet 

Share This