Strijkkwartetten

Zondag 9 maart 2025, 15:00 uur

Amstelkerk - Ouderkerk aan de Amstel

Florence Price: Strijkkwartet Nr. 2 in a mineur

Florence Price’s Strijkkwartet Nr. 2, gecomponeerd in 1935, is een belangrijk stuk in haar oeuvre en toont haar vermogen om verschillende muzikale tradities samen te brengen. Dit strijkkwartet, minder bekend dan sommige van haar orkestwerken, belicht de complexiteit en rijkdom van haar compositorische stijl die zowel de klassieke structuur als de elementen van de Afro-Amerikaanse muzikale traditie bevat. De belangrijkste kenmerken van het stuk: 

  • Tonale taal: Het strijkkwartet maakt gebruik van traditionele harmonie gecombineerd met melodische elementen die herinneren aan Afro-Amerikaanse spirituele muziek.
  • Structuur: Het werk is klassiek in structuur met verschillende bewegingen die elk een ander emotioneel en muzikaal karakter onthullen.
  • Emotionele diepgang: Het strijkkwartet heeft een rijke expressieve lading, variërend van contemplatieve tot meer levendige en ritmische passages.

Dit strijkkwartet is een prachtig voorbeeld van hoe Price klassieke Europese compositiestructuren vermengde met elementen van de Afro-Amerikaanse culturele erfgoed, iets dat kenmerkend is voor haar benadering van muziekcompositie. Haar werken, waaronder dit strijkkwartet, verdienen erkenning niet alleen voor hun artistieke waarde maar ook voor de manier waarop ze bijdragen aan het verbreden van het klassieke repertoire met diverse invloeden en perspectieven.

Philip Glass: Quartettsatz 2017
Philip Glass, bekend om zijn minimalistische composities, componeerde “Quartettsatz 2017” als onderdeel van een groter ensemblewerk. Dit specifieke deel staat bekend om zijn hypnotische herhalingen en dynamische verschuivingen, kenmerkend voor Glass’ minimalistische stijl. Hoewel het in essentie modern is, blijft het toegankelijk dankzij de kenmerkende melodische en ritmische patronen die Glass vaak gebruikt. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe minimale middelen kunnen resulteren in een rijke textuur en emotionele diepte.

Mozart: Strijkkwartet Nr. 15 in d, KV 421
Het Strijkkwartet Nr. 15 in d mineur, KV 421, voltooid in 1783, is het tweede van Mozarts set van zes toegewijde strijkkwartetten aan Joseph Haydn. Dit kwartet is het enige in de set geschreven in een mineurtoonsoort en heeft een duidelijk melancholische toon. Het bevat vier delen:
1. Allegro moderato: Donker en intens, kenmerkend voor Mozarts diepere en meer introspectieve momenten.
2. Andante: Dit deel bevat enkele van de mooiste melodieën, met een rijker, gedetailleerder contrapunt dan de andere delen.
3. Menuetto: Hoewel het formele dansdeel behouden blijft, is het geladen met chromatische spanningen die de melancholische stemming versterken.
4. Allegretto ma non troppo: Het finaledeel is een variatievorm die van start gaat met een volksachtige melodie die doorontwikkeld wordt met veel subtiele variaties.

Deze werken overbruggen breed de historische, stijlvolle, en geografische grenzen van de muziek, elk stuk met zijn eigen unieke bijdragen aan de wereld van klassieke muziek.

Marijn Mijnders – viool

Tomoko Kurita – viool

Frederik Boits – altviool

Yke Viersen – cello

STRIJKKWARTETTEN

Florence PriceNr. 2 in a

Philip Glass – Quartettsatz 2017

Mozart – KV 421 in d

 

Share This