Amstelveens Nieuwsblad, september 2018

Na omzwerving in Amstelveen van kerk naar kerk heeft het 15-jarig Uriël Ensemble (voor het merendeel musici van het Concertgebouworkest) muzikale historie geschreven als een bij het publiek geliefd ensemble voor Amstelveen en wijde omgeving. Begonnen in de Handwegkerk werd, na bestemmingsverandering of sluiting van kerk, steeds weer zorgvuldig gezocht naar een nieuwe locatie die aan de akoestische voorwaarden voor kamermuziek moest voldoen. Én gevonden. Sinds 2014 biedt de sfeervolle Amstelkerk in Ouderkerk a/d Amstel het vaste podium voor de concertserie SKdA/Uriël. Ook daar vinden kamermuziekliefhebbers een vertrouwde intense muziekbeleving, veel publiek ‘verhuisde’ in al die jaren mee van de ene naar de andere locatie. Dat zegt genoeg over de binding die is ontstaan van concertserie en publiek. De kenmerkende werkwijze van de musici, het autonoom musiceren naast grote technische vaardigheid, maakt het ensemble uniek. Muziek met zeggingskracht, die zij met hun publiek willen delen.

Aan de kritische samenstelling van de programma’s werden regelmatig ook werken met ander instrumentarium toegevoegd om zodanig het kamermuziekaanbod te kunnen verbreden. Uitvoeringen van kamermuziek, onder de noemer Uriël and Friends, zoals met blaasinstrumenten, harp of zang oogstten veel succes. Dat geldt ook voor de thematische programmering.

Beethoven, thema 15-jarige concertserie

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan is het thema van de concertserie gewijd aan Ludwig van Beethoven, een van de allergrootste componisten ooit bij wie velen inspiratie hebben gevonden. De meestercomponist is ook van voortdurende inspiratie voor de musici van het Uriël Ensemble. Het openingsconcert “De jonge Beethoven” op 30 september bestaat uit twee vroege werken van Beethoven en een trio van Haydn,die in 1792 kort Beethovens leraar was. De jonge Beethoven was niet alleen een bewonderaar van Haydn, maar vooral ook van Mozart, die hem veel inspiratie gaf.Als 16-jarige had Beethoven voor Mozart in Wenen voorgespeeld, maar hij werd teruggeroepen naar Bonn, omdat zijn moeder ernstig ziek was. Toen hij in 1792 weer naar Wenen ging, was Mozart intussen overleden.

Openingsconcert

Op het programma van het Openingsconcert op 30 september in de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel staan twee werken van de 20-jarige Beethoven en een muziekwerk van zijn toen 60-jarige leermeester Haydn.

De musici Marijn Mijnders viool, Roland Krämer altviool, Yke Viersen cello, Mitsuko Saruwatari piano staan weer garant voor een sublieme uitvoering.

Share This