Amstelveens Nieuwsblad, Weekblad voor Ouder-Amstel, maart 2019

De 19e eeuw werd gedomineerd door de vernieuwende muziek van Ludwig van Beethoven. Componisten uit zijn tijd en na hem werden sterk door deze muziek beïnvloed, juist vanwege het vernieuwende karakter was hij voor velen een inspiratiebron.

De componist Ferdinand Ries was bevriend met Beethoven en volgde hem vanuit Bonn naar Wenen waar hij pianoles van hem kreeg. Na zijn terugkeer in Duitsland ontwikkelde Ries zich steeds meer tot origineel en productief componist. In de Amstelkerk wordt van hem Trio für Klarinette, Violoncello und Klavier Opus 28 uitgevoerd.

Johannes Brahms oriënteerde zich sterk op Beethoven wat in zijn muziekstukken zeer herkenbaar is. Van hem staat Trio für Klavier, Klarinette und Violoncello Opus 114 op het programma.

Van Beethoven wordt het klarinettrio opus 38 ten gehore gebracht, een bewerking door Beethoven zelf van zijn septet opus 20. Het septet genoot grote populariteit, vandaar waarschijnlijk de bewerking voor klarinettrio.

Fotografie: Govert de Roos

Gastpianist

Als gastpianist op 24 maart zal Marianne Boer optreden. Op 10-jarige leeftijd debuteerde zij al, en zij soleerde op haar vijftiende in de Grote Zaal van het Concertgebouw met een Mozart pianoconcert live op tv. Zij studeerde cum laude af aan het Conservatorium, ook studeerde zij muziekwetenschap. Marianne trad op in vele pianoconcerten en kamermuziekensembles. Zij vormt samen met solofluitist Maurice Heugen een duo dat de eerste prijs won op het internationale concours Rovero d’Oro. Daarnaast won zij diverse prestigieuze prijzen.

Tegenwoordig is zij hoofdvakdocent aan de opleiding voor jong toptalent aan het Conservatorium.

 

Musici: Rick Huls klarinet, Yke Viersen cello, Marianne Boer piano

Aanvang 15.00 uur – Amstelkerk, Ouderkerk a/d Amstel

Entree: 22,50; reserveerskda@gmail.com